Texels Kookboek - Beenham, gemarineerd in whiskey en bruine suiker

Ingrediënten
beenham bruine suiker whiskey

Hulpmiddelen
grote pan kommetje snijplank keukenmesje
koksmes of lang broodmes

Voorbereiding

Bestel bij de keurslager een beenham van +/- 1,5 kg (5 a 6 pers) en laat deze vacumeren.

Bereiding

Zet op de dag van gebruik een grote pan water op en breng het water aan de kook. Leg nu de beenham in het kokende water en zet het gas wat lager, zodanig dat het water tegen de kook aan zit. Laat de beenham nu ongeveer een uur tot anderhalf uur in het hete water liggen.

Haal daarna de ham uit het water (voorzichtig, is erg heet) en verwijder de vacumeerzak. Snijd nu met een scherp mesje (denk aan de vingers) het zwoerd er zo dun mogelijk vanaf, zodanig dat het meeste vet erop blijft. Snijd nu het vet kruislings in zodat er een ruitmotief ontstaat. Zet ondertussen de oven aan op 180 graden. Maak nu een heel dik papje van bruine suiker en whisky en smeer dit royaal over het ingesneden vet. Doe nu de ham in de oven en bak ‘m mooi goudbruin.

De ham is nu klaar! Zet de ham op tafel en snijd hem aan. De ham is nu heerlijk krokant en erg sappig.

Serveertip

* Lekker met cocktailsaus.

Eet smakelijk !!